torstai 29. huhtikuuta 2010


Ajattelin valmistaa vapuksi herkullisia tuulihattuja. Äiti ja mummi tekevät tuulihattuja lähes kaikkiin juhliin, joten minunkin täytyy jatkaa perinnettä. Äitini bravuuri on kylmäsavuporotäyte, mummini suosii puolestaan mätiä. Minä en välitä mädistä lainkaan, eikä poroa saa järkevään hintaan täällä etelässä. Tonnikalan syömisestä on tullut epäeettistä (ja onhan se aika epäjuhlallistakin purkitettuna), joten lohella mennään!

Taikina on helppo, mutta vatkaaminen voi vaatia vähän hermoja taikinan koostumuksen vuoksi.

Tarvitset:

6 dl vettä
200 g voita tai margariinia
3,5 dl hienoja vehnäjauhoja
5 munaa

Tee näin:
Kiehauta vesi ja voi. Vatkaa sekaan jauhot. Anna kiehua hetken, kunnes taikina irtoaa reunoista helposti. Anna jäähtyä. Vatkaa munat jäähtyneeseen taikinaan. Sekoita voimakkaasti. Pursota tulihatut pellille (mummin tapa) tai nostele pellille pienehköjä nötösiä lusikalla (äitini tapa). Jätä hieman väliä, sillä tuulihatut moninkertaistuvat uunissa. Annoksesta tulee n. 3 pellillistä hattuja, joten jos et ole järjestämässä juhlia, muista pakastaa loput hatut ennen täyttämistä, ne säilyvät pakkasessa mainiosti. Paista 200-220 asteessa n. 45 minuuttia. Uunia ei saa paiston aikana availla, etteivät hattuset lässähdä. Viimeiset 5 paistominuuttia uunia pidetään kuitenkin hieman auki (en tiedä miksi, mutta näin sanovat sekä äiti että mummi, joten parasta uskoa).Täyte:


ranskankermaa
kylmäsavulohta
tuorekurkkua raasteena (purista vesi pois)
suolakurkkua
ruohosipulia
juustoraastetta
suolaa
pippuria
hieman tuoretta basilikaaAinekset on kätevä heittää silppuriin. Tuorekurkku kannattaa kuitenkin raastaa ensin, jotta ylimääräisestä nesteestä pääsee eroon. Juustoraastetta ei myöskään tarvitse silputa vaan sen voi sekoittaa joukkoon lusikalla.Valmista tahnaa. Tarkista maku. Tahna saa maistua hieman suolaiselta, sillä tuulihatut eivät itsessään maistu juuri miltään. Halkaise ja täytä hatut. Säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti. Tuulihatut ovat ehdottomasti parhaimmillaan, kun ne ovat saaneet makustua jääkaapissa jonkin aikaa.Kulhollinen hyvyyksiä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti