perjantai 23. huhtikuuta 2010
Jostain syystä sanotaan, että ruisleipä on vaikea leipoa. Ruisleivän tekeminen on taitolaji, ja onnistuminen vaatii kymmeniä kokeiluja. No eihän se näin ole, ellei tunne pakottavaa tarvetta olla käyttämättä hiivaa ja lisäämättä ruisjauhoihin mitään muuta jauhoa. Tämän ohjeen olen muokannut muutamasta erilaisesta ruisleipäreseptistä, kummalliset mitat johtuvat siitä, että kaikissa ohjeissa tehdään vähintään kaksi leipää, ja tällä ohjeella yksi. Leipä maistuu kiistatta parhaalta tuoreena, joten tällaisessa kahden hengen taloudessa olisi hölmöä tehdä monta kerralla. Muistan, kuinka paljon enemmän perhemitat ja -pakkaukset ärsyttivät sinkkuaikana. :D

Tässä siis ohje yhteen tasan varmasti onnistuvaan ruisvuokaleipään:
Vaihe 1:

1,75 dl lämmintä vettä
3 g hiivaa (pieni nokare yhdestä hiivakuution kulmasta)
1 siivu taikinajuurella tehtyä ruisleipää (käytin Oululaisen ruisvuokaleipää, tästä leivästä tulee parempaa kuin se, joten voisi melkein puhua leivän jalostamisesta)
1,25 dl ruisjauhoja (käytin luomuruisjauhoja, kiitos Emmin)

Aloita leivän tekeminen siihen vuorokauden aikaan, jolloin haluat leipää syödä. Eli jos haluat lämpimän leivän iltapalaksi, on homma aloitettava edellisenä iltana, sillä aikaa leivän valmistumiseen kuluu 27 tuntia.

Liuota hiiva lämpimään veteen. Poista leipäsiivusta kuori ja murenna se hiiva-vesiseoksen sekaan. Sekoita mukaan jauhot. Peitä pyyhkeellä tai tuorekelmulla, johon on pistelty reikiä. Anna kuplia 12 tuntia.

Vaihe 2:


Lisää juureen:

1,75 dl lämmintä vettä
1,75 dl ruisjauhoja

Peitä jälleen 12 tunniksi.

Vaihe 3

Ota talteen puoli desiä juurta seuraavaa kertaa varten (niin sinun ei tarvitse enää ostaa leipää juurta varten). Juuri säilyy jääkaapissa kuulemma viikon ja pakkasessa vuoden, joten suosittelen jälkimmäistä vaihtoehtoa. Aloita seuraavalla kerralla lisäämällä sulaneeseen juureen vaiheen 2 mukaisesti lämmintä vettä ja ruisjauhoja.

Lisää vielä:
1,25 dl lämmintä vettä, johon on liuotettu
10 g hiivaa

1 rkl suolaa
1 rkl tummaa siirappia
2 dl hiivaleipäjauhoja
3 dl ruisjauhoja

Liuota hiiva veteen ja lisää seos juureen. Sekoita joukkoon loput aineet. Peitä jälleen, ja anna nousta n. 1 tunti. (Aika riittää varmasti, jos laitat taikinakulhon lavuaariin, johon on laskettu kämmintä vettä.)

Kaada taikina voideltuun vuokaan. Tasoita vain varovasti, pinta saa jäädä röpelöiseksi, jotta kuoresta tulee rapea eikä sitkeä. Anna taikinan nousta vuoassa vielä tunnin ajan. (Vuoan voi myös laittaa lämpimään veteen ja peittää pyyhkeellä.)

Paista 225 asteessa noin tunnin ajan. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista.

Nauti leivästä, ennen kuin se loppuu!

1 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tämä vaikuttaa hyvälle ohjeelle. Pitää testata pian. Kiitoksia.

Lähetä kommentti