perjantai 3. joulukuuta 2010


Taittelin jouluksi paperista erilaisia koristeita ja siinä samalla päähäni pälkähti ajatus pyramidinmuotoisesta ovistopparista. Sakset käteen ja hommiin siis!

Tarvitset:

- kangasta (pohja kannattaa tehdä tukevasta, likaa hylkivästä (tai tummasta) kankaasta, koska se tulee olemaan jatkuvatsi lattiaa vasten)
- tukevaa pahvia (esim. pahvilaatikosta)
- ompeluvälineet (ompelukone nopeuttaa asiaa, muttei ole välttämätön)
- lyhyen palan nauhaa (esim. kanttinauhaa)
- täytteeksi esim. kiviä ja riisiä


Tee näin:1. Tee haluamasi kokoinen kaava (kuten kuvasta näkyy, itse tein sekä veistoksellisen suuren että kätevän pienemmän). Tarvitset yhden tasakylkisen kolmion (kärkikolmion terävyyden voit valita makusi mukaan) ja yhden pohjasivun mittaisen neliön. Jos kolion kärki on kovin terävä, kannattaa siitä napsaista pieni pala pois.

2. Valitse sisustukseen sopiva kangas. Jos teet lahjaksi, mieti millaisesta lahjansaaja pitäisi. Leikkaa kankaasta 4 kolmiota ja 2 neliötä (pohjasta tulee kaksinkertainen). Voit käsitellä reunat jos kangas on herkästi purkautuvaa. Ompele kolmiot yhteen sivu kerrallaan nurjalta puolelta. Lisää nauhasta tehty lenkki ennen viimeisen sauman ompelua niin, että lenkki tulee käännettäessä pyramidin kärkeen (ks kuva, nurjalta puolelta katsottuna näet siis nauhan päät). Ompele kiinni.3. Ompele kaksinkertainen pohjaneliö kiinni kolmelta sivulta. Jätä viimeinen sivu auki täyttöä varten.

4. Ennen kääntämistä sinulla pitäisi olla tämännäköinen viritelmä. Jos mittauksesi tahi ompelu menivät hiukan pieleen, leikkaa repsottavat reunat ennen kääntämistä.5. Käännä työ. Leikkaa pahvista sisäpuolelle vahvikkeet. Käytä esim. paperisia kaavoja hyväksesi, mutta tee pahvisista saumanvarojen verran pienemmät.

6. Ujuta pyramidin sisään ensin kolmiot. Pohjavahvike on helppo sujauttaa kankaiden väliin. Jos pahvi on toiselta puolelta kuviollista ja kankaasi vaaleaa, laita tasavärinen puoli kangasta vasten, ettei kankaan läpi näy mainostekstejä tms.7. Täytä. Jos käytät esim. yhdistelmää riisi + kivet, aloita hienommalla täyttömateriaalilla kaatamalla se kärkeen. Ujuta kivet sisään vasta lähempänä pohjaa ja kaada lopuksi hienojakoisempaa materiaalia täyttämään raot. Ompele neulalla ja langalla viimeinen sivu siististi umpeen. Älä kaada riisiä syliin. Valmista tuli!

1 kommenttia:

Hosuli kirjoitti...

Hauska idea! :)

Lähetä kommentti

Tässä blogissa

Sisustusta, tee se itse -projekteja, hyvää ruokaa ja herkkuja filosofian maisteri Jennyn ja biokemiaa opiskelevan Pasin kerrostalokolmiossa.

Kirjoittajat

Tunnisteet